ERC-beurs voor baanbrekend onderzoek naar angst en slapeloosheid

Angststoornissen en chronische slapeloosheid zijn de twee meest voorkomende psychiatrische aandoeningen. Vanuit het Nederlands Herseninstituut, de VU Amsterdam en Amsterdam UMC gaat ‘slaapprofessor’ Eus van Someren deze stoornissen nu voor het eerst gecombineerd onderzoeken. De European Research Council (ERC) kende hem hiervoor de prestigieuze ERC Advanced Grant toe.

Slapeloosheid

Ongeveer 10% van de bevolking heeft last van insomnie. Dit percentage is binnen de GGZ nog veel hoger. Toch is er nog steeds relatief weinig aandacht voor deze klacht. Dit is zonde omdat insomnie goed te behandelen is. Deze behandeling heeft effect op de slaapklachten maar zeer waarschijnlijk ook op het verloop van andere behandelingen. 

Betere behandeling slapeloosheid

Er is nog steeds niet voldoende kennis over onderliggende oorzaken om angststoornissen en chronische slapeloosheid beter te kunnen behandelen. Daar wil Eus van Someren met zijn onderzoeksteam verandering in brengen. Hij strijdt al jaren voor het beter behandelen van slapeloosheid en maakte Nederland de internationale koploper op het gebied van fundamenteel onderzoek naar slapeloosheid.

Stoornissen niet scheiden

“Als je ziet hoe vaak angst en slapeloosheid gezamenlijk optreden is het eigenlijk raar hoe gescheiden deze stoornissen tot nu toe worden bestudeerd en behandeld”, zegt Van Someren. “Er is ook sterke overlap in ervaren klachten. Mensen voelen zich gespannen, gestrest, ‘hyper’. Dat is ook meetbaar in de activiteit van de hersenen en andere organen. Doorbreken van deze ondraaglijke klachten kan beter als we dag en nacht niet kunstmatig scheiden.”

Samen met patiënten

Via slaapregister.nl gaat het team op zoek naar deelnemers voor het onderzoek, die naast hun slechte slaap ook klachten van angst, stress of emotieregulatie hebben. Duizenden mensen kunnen het onderzoek helpen door vragenlijsten in te vullen. Van hen kunnen honderden vanuit huis metingen van hun hersenactiviteit voor-, tijdens- en na slaap doen. Ook worden behandelingen uitgeprobeerd, onder meer met nieuwe medicatie. Van Someren verwacht dat mensen hun angst- en posttraumatische stressklachten makkelijker onder controle krijgen als ze beter gaan slapen.

Onderzoek

In het onderzoek ‘Betere nachten, betere dagen’ wordt onderzocht wat het effect is van een digitale slaap interventie. Dokter Bosman levert een bijdrage aan dit onderzoek door alle volwassen cliënten die in zorg komen bij Dokter Bosman te informeren over deze studie. Het onderzoek wordt bij Dokter Bosman begeleid door Sylke Toll. Het onderzoek wordt gedaan door Prof.dr. Eus van Someren leidt de Slaapgroep aan het Nederlands Herseninstituut, en is Hoogleraar bij de VU en Amsterdam UMC en dr. Jaap Lancee, Universiteit van Amsterdam, is Universitair Docent en GZ-psycholoog.

bron: vu.nl

Meer over: Nieuws, onderzoek, slapeloosheid
Bijgewerkt: 12 mei 2022