FANN bijeenkomst met prof. dr. Meng-Chuan Lai

Zaterdag 10 maart was het Female Autism Network the Netherlands (FANN) te gast bij Dokter Bosman. Op de prachtige locatie in Amersfoort hebben wij een inspirerende dag gehad.

FANN

Het FANN is een netwerk dat is opgericht in 2017 en bestaat uit behandelaren, onderzoekers en ervaringsdeskundigen. In de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat vrouwen met autisme ondergediagnosticeerd werden. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de symptomen zich anders uiten dan bij vrouwen met autisme. Het FANN heeft als doel zich in te zetten voor de verbetering van diagnostiek en behandeling van meisjes en vrouwen met autisme.

Lezing prof. Dr. Meng-Chuan Lai

Zaterdag had het FANN ook de befaamde prof. Dr. Meng-Chuan Lai te gast, onder andere verbonden aan de universiteit van Toronto. Prof. Lai doet veel onderzoek naar vrouwen met autisme. Bijvoorbeeld naar de complexe relaties tussen autisme en genderverschillen. Prof. Lai gaf een inspirerende lezing met de nieuwste inzichten op het gebied van autisme bij vrouwen. Zo vertelde hij bijvoorbeeld dat vrouwen met autisme hoger scoren op het maskeren van hun autisme, dan mannen.

Autisme onder gediagnosticeerd

Dit sluit aan bij bevindingen dat vrouwen met autisme de druk voelen om zich aan te passen en dat proberen te doen door sociaal succesvolle leeftijdsgenoten na te bootsen. Dit kan ook bijdragen aan het feit dat autisme vaak wordt onder gediagnosticeerd bij vrouwen. Overigens is dit het geval op groepsniveau, als je kijkt naar het individu dan zie je dat ook mannen hun symptomen kunnen maskeren.

Autisme en moederschap

In de middag was er ruimte voor verschillende werkgroepen. Bijvoorbeeld in werkgroepen gericht op ‘Kennis en informatie’, ‘Autisme en moederschap’ en ‘Seksualiteit en gender’. De verschillende werkgroepen hebben ten doel thema’s op de agenda te zetten en te informeren. In juni is de volgende bijeenkomst en de verwachting is dat jullie in de toekomst nog veel van het FANN gaan horen!

Contact

Wil je meer weten over vrouwen en autisme? Lees dan ons dossier. Voor een vermoeden van Autisme Spectrumstoornis kun je contact opnemen met het Autisme Kenniscentrum. We vinden het belangrijk om de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek over kwaliteit van leven bij ASS in de praktijk toe te passen. Zij zijn er voor volwassenen vanaf 18 jaar met (een vermoeden van) een autisme spectrumstoornis (ASS). Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Meer over: Autisme, Nieuws
Bijgewerkt: 12 maart 2018