Depressief kind


Een depressie. Jongeren krijgen er steeds vaker mee te maken. Maar liefst een op de vijftien jongen zijn depressief. Elke puber zit weleens met zichzelf in de knoop. Maar wat als jouw kind echt depressief is? Kun je dat herkennen en kun je wat doen? Wie weet helpen onderstaande tips.

Voor ouders is het belangrijk om te weten welke kenmerken bij een depressie horen, zodat je op tijd kan helpen. De onderstaande kenmerken moeten tenminste twee weken het grootste gedeelte van de dag aanwezig zijn.

Kenmerken die horen bij een depressief kind:

  • Slechte concentratie: haalt ineens onvoldoendes terwijl het voorheen altijd goede cijfers scoorde.
  • Somber en chagrijnig: heeft geen zin meer om te shoppen of wil niet meer naar feestjes.
  • Zorg niet meer goed voor zichzelf: doucht niet meer en eet slecht waardoor het afvalt.
  • Slaapproblemen: heeft ineens moeite met in slaap vallen en wordt ‘s nachts regelmatig wakker.
  • Onrustig en ongedurig: onrustige bewegingen die meestal doelloos zijn. Zoals ijsberen of trommelen op de stoelleuning.
  • Sociaal terugtrekken en denken aan de dood.

Wat kun je doen als ouder?

Praat met je kind. Zeg dat je graag iets wil bespreken. Ga samen ergens eten. Voor een depressie hoeft niemand zich te schamen. Vraag naar zijn/haar gevoelens. Met de onderstaande gratis depressie test, kun je nagaan welke depressieve symptomen van toepassing zijn op jouw kind.

Doe hier de test.

Neem contact op

Als je een vermoeden hebt dat jouw kind depressief is, maak een afspraak met de huisarts of praat met een professional van Dokter Bosman. Wij staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Bron: Vrouw.nl – Zo herken je een depressie bij je kind.