Job crafting lijkt de nieuwe vorm van werken te worden. Wanneer dit ‘baanboetseren’ juist wordt ingezet, zijn de voordelen legio: meer werkplezier, meer vitaliteit, meer motivatie, meer prestatie en zelfs meer innovatie bij de werknemers die hun baan ‘craften’. Wil je job crafting succesvol integreren in jouw organisatie, dan helpt Dokter Bosman graag mee.
Wat is job crafting?
Job crafting kan je breed omschrijven als een kleine aanpassingen die de medewerker aanbrengt aan zijn taken. Maar ook de ontwikkelingskansen en steun van andere werknemers die de werknemer opzoekt en de professionele relaties die hij aangaat. Het toevoegen van een extra taak aan de functie bijvoorbeeld. Of, het niet meer lunchen met die energievretende collega, een uurtje eerder beginnen met werken, een training volgen om die nieuwe taak aan te kunnen en een mentor zoeken. Een aanpassing gebeurt op initiatief van de werknemer en heeft altijd een professioneel doel.
Door die kleine aanpassingen profiteert zowel de werknemer als werkgever. Uit de praktijk en onderzoek weten we dat job crafting in alle sectoren gebeurt, en ook mogelijk is bij alle niveaus van medewerkers.
Belangrijk voor de werkgever
Job crafting ontstaat niet zomaar, je moet het wel als werkgever aanmoedigen. Ga erover met je medewerkers in gesprek. Vraag bijvoorbeeld; wat zijn de taken die je graag doet? Of waar ben je goed in? Wat zou je willen veranderen? Van belang is dat de afspraken die worden gemaakt, duidelijk zijn, vastgelegd en ook opgevolgd worden. En dit op regelmatige basis.
Vertrouwen hebben in je medewerkers is een basisvereiste. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat als medewerkers hun baan voor een stukje mee vormgeven, zowel zijzelf als de organisatie er profijt van hebben. Die ‘zekerheid’ heb je alvast.
Belangrijk voor de werknemer
Voor de werknemer is het belangrijk om regelmatig een kritisch onderzoek van de werkomgeving te doen. Wat verandert er (mogelijk), wat zijn uitdagingen die op ons afkomen. Bekijk dit proactief en realistisch. Bekijk je job crafting plannen vanuit je positie als medewerker, maar ook vanuit de kant van de werkgever: welk voordeel haalt het bedrijf uit mijn aanpassingen? En weet dat veranderingen in het begin ‘pijn’ kunnen doen.
Zelfinzicht is een basisvereiste voor werknemers: weet goed wat je kan, en waar je minder goed in bent. Verbloem dit niet. Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan en groei verder via je sterkten.
Neem contact op
Wil je meer weten over job crafting en hoe je dit kunt laten slagen in jouw organisatie, bel dan 088 226 76 26 of meld je hier aan. Onze specialisten luisteren graag en voorzien je van handzaam advies. Kijk ook op onze Werk pagina wat onze specialisten nog meer voor jouw organisatie kunnen betekenen.