Kortdurende therapie tijdens zwangerschap kan helpen tegen terugval depressie

zwanger depressie

Kortdurende therapie geven aan zwangere vrouwen werkt mogelijk even goed ter bescherming tegen een terugval van depressie als het slikken van antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek

Het onderzoek is de eerste wereldwijde gerandomiseerde studie naar kortdurende psychologische training gecombineerd met het afbouwen van antidepressiva tijdens de zwangerschap. De zogeheten “stop or go” studie. Bij dit onderzoek bleven sommige, van depressie herstelde, zwangere vrouwen antidepressiva slikken gedurende hun zwangerschap. Terwijl anderen deze afbouwen, en PCT, ofwel Preventieve Cognitieve Therapie volgden, een kortdurende psychologische training.

Terugval depressie en veranderingen in emotie

Uit deze resultaten blijkt dat zwangere vrouwen die deelnamen aan deze kortdurende training even goed beschermd zijn tegen veranderingen van emoties en terugval van depressie als moeders die de antidepressiva blijven nemen. Ook belangrijk is dat het afbouwen van antidepressiva en de PCT training geen negatieve gevolgen lijkt te hebben voor het geboortegewicht van de baby.

Zwangere vrouwen en depressie

Wat het onderzoek buiten beschouwing laat zijn zwangere vrouwen die op het moment last hebben van angst en depressie. Wat is voor hun nou de beste behandeling? Volgens de huidige internationale richtlijnen, die in Amerika en Engeland worden toegepast, moeten alle zwangere vrouwen gescreend worden. Vervolgens moeten ze behandeld worden voor depressie en angst. Echter, de beschikbare en onderzochte behandelingen lijken vooralsnog op de korte termijn een overdracht van psychische stoornissen van ouders op kind niet te voorkomen.

Verder onderzoek

Er wordt momenteel gerandomiseerd onderzoek gedaan naar het effect van antidepressiva op de baby. Dit is van belang aangezien positieve en negatieve effecten van antidepressiva op het kind niet uitgesloten kan worden. Ook kunnen de gevolgen van de psychologische behandelingen op het kind niet uitgesloten worden. Hierom is meer onderzoek noodzakelijk.

Contact

Heb jij last van negatieve gedachten of gevoelens? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Universiteit Utrecht / nedkad.nl

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 12 juni 2019