Gewichten als nieuwe antidepressiva. Uit onderzoek blijkt dat krachttraining effectief is als aanvullende behandeling bij depressie.
Onderzoek naar krachttraining
Het is al geruime tijd bekend dat sporten een positief effect kan hebben voor mensen met een psychische stoornis. Het effect van krachttraining was nog redelijk onbekend. Een nieuw onderzoek laat zien dat krachttraining positief kan werken bij een psychische stoornis. Dit onderzoek bestond uit een meta-analyse van 33 onderzoeken onder in totaal 1877 deelnemers. Deze vorm van training maakt je dus niet alleen lichamelijk sterker, maar kan ook angst- en depressieve gevoelens reduceren.
Negatief zelfbeeld verbeteren
Een kernsymptoom van depressie is een negatief zelfbeeld. Krachttraining kan hier bij helpen in de zin dat je minder negatief over jezelf gaat denken door het trainen van je lichaam. Ook komen er neurotransmitters vrij tijdens het sporten die de stemming verbeteren. Deze stoffen in het brein zorgen ervoor dat er dopamine en serotonine vrijkomt en helpt bij de communicatie.
Hoe werkt het?
Mensen die lijden aan een milde vorm van depressie hebben het meeste baat bij deze vorm van training. Hoe sterk je fysiek bent of wordt of hoe gezond je bent wanneer je aan de training begint maakt hierbij niet uit. De onderzoekers hebben hierbij ook gekeken naar studies die conditie- en krachttraining met elkaar vergelijken. Allebei de vormen van training hebben evenveel effect op depressie. De effectiviteit ligt vooral aan de frequentie van training, veel herhalingen zijn hierbij essentieel. Het is belangrijker om een bepaald gewicht bijvoorbeeld twintig of dertig keer op te tillen, in plaats van het tillen van zoveel mogelijk gewicht. Je zou deze training minstens drie keer per week een half uur moeten doen zodat het baat zou hebben op de mentale gezondheid en je je beter gaat voelen.
Verder onderzoek
Sport en voldoende lichaamsbeweging moet hierbij gezien worden als een goede aanvulling bij de behandeling van depressie. Sommige vormen van depressies zijn alleen met medicatie behandelbaar, hier heeft lichaamsbeweging geen effect. Dit geldt voor ernstige vormen van depressie. Er is ook meer onderzoek nodig naar het effect van verschillende soorten sport, welke invloeden deze hebben op de behandeling van depressie en de mogelijkheden van beweging gedurende de behandeling van depressie.
Contact
Als somberheid en een neerslachtig gevoel aanhoudt en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt.
En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bellen kan ook 088 226 76 26.