Mensen met autisme en hoog IQ vaker depressief

depressie en autisme

Ongeveer de helft van mensen met autisme krijgt een depressie. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek in de Journal of Abnormal Child Psychology. Uit het onderzoek blijkt ook dat depressie het meest voorkomend is bij mensen met autisme die een hoger dan gemiddeld IQ hebben.

Depressie en autisme

Het onderzoek, gebaseerd op 8000 onderzoeksartikelen, laat zien dat depressie veel voorkomend is bij mensen met autisme. Zowel bij kinderen als volwassenen. Depressie is vaker aanwezig bij mensen met autisme die een hoger IQ hebben. Dit staat in contrast met de algemene bevolking. Hierbij komt een depressie juist vaker voor bij mensen die een lager dan gemiddeld IQ hebben. Voor dit onderzoek was er weinig bekend over het aantal mensen met autisme die aan depressie lijden.

Een depressie bij mensen met autisme kan grote effecten hebben op het functioneren. Dit varieert van problemen bij het volbrengen van alledaagse taken tot het verlies van geleerde vaardigheden. In het ergste geval kan het zelfs lijden tot zelfdoding. Daarom is het belangrijk dat mensen met autisme een regelmatige screening op depressie krijgen. Zodat ze de juiste behandeling kunnen krijgen.

Sociale activiteiten, energie en gevoelens

De symptomen bij depressie zijn het verlies van interesse in sociale activiteiten, vermoeidheid, verminderde eetlust, concentratie problemen en negatieve gedachten en gevoelens. Depressie bij mensen met autisme is moeilijker te herkennen. Dit komt omdat mensen met autisme het vaak moeilijk vinden om hun gevoelens te communiceren. Behandelaren doen er daarom verstandig aan om hierbij te letten op gedragsveranderingen of opmerkingen van de omgeving.

Overlap

Depressie bij mensen met autisme wordt bepaald door dezelfde criteria. Echter, het kan moeilijker zijn om de symptomen te herkennen. Personen met autisme hebben vaak moeite om hun gevoelens te uiten. Behandelaren moeten mogelijk een beroep doen op gedragsveranderingen of meldingen van anderen die dichtbij hen staan, om in staat te zijn een diagnose te stellen.

Ook is het moeilijk om de depressie te herkennen door overlap van de symptomen. Zo hebben mensen met depressie net als mensen met autisme moeite met sociale interacties. Het grootste verschil tussen deze overlappende symptomen, is waarom deze symptomen ervaren worden. Waar mensen met autisme vaak moeite hebben met sociale vaardigheden, trekken mensen met depressie zich vaak terug omdat ze geen plezier meer aan sociale interacties beleven.

Depressie komt vaker voor dan je denkt

Mensen met autisme hebben vaker een depressie dan gedacht. Het is belangrijk om als reactie op dit onderzoek, aandacht te creëren hiervoor. Het is verstandig de symptomen en diagnose van depressie mee te nemen in de behandeling van autisme. Zodat er een passende behandeling gegeven kan worden.

Contact

Heb je last van negatieve gedachten en gevoelens? Beïnvloedt het je dagelijkse leven? En wil je graag in gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26  of mail ons.

Bron: JACP, GGZnieuws

Meer over: Autisme, Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 7 augustus 2018