Bijna negen op de tien mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, zoals een psychose, kunnen in de jaren na herstel maatschappelijk niet goed meekomen. Dat blijkt uit onderzoek van Stynke Castelein. Zij is sinds kort hoogleraar herstelbevordering van ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Stoornis
Stynke Castelein noemt de uitkomst schokkend. “Dat het zo erg is, was nog niet of nauwelijks bekend.” De hoogleraar noemt dit ‘een groot maatschappelijk probleem’. Voormalige patiënten ervaren problemen bij het verzorgen van het huishouden en de persoonlijke hygiëne. Maar ook in het leggen van sociale contacten en op het werk. De problemen belemmeren hen om maatschappelijk mee te komen. Daardoor belanden zij in een sociaal en emotioneel isolement, waar zij maar moeilijk weer uitkomen
Het helpt volgens haar niet dat flink is bezuinigd op voorzieningen om psychiatrisch patiënten te begeleiden bij terugkeer in de maatschappij. Vooral voor de begeleiding van deze groep op de werkvloer is amper budget, terwijl die volgens haar juist belangrijk is.
Cijfers
Naar schatting telde Nederland in 2013 zo’n 281.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen. De grote meerderheid van hen, zes op de tien, heeft een psychotische stoornis. Eén op de tien heeft in hoofdzaak een verslavingsprobleem en drie op de tien hebben meerdere problemen als een ernstige depressie, angststoornis, persoonlijkheidsstoornis, autisme, soms in combinatie met een verstandelijke beperking.Veel mensen met ernstige psychiatrische problemen die niet zomaar overgaan, raken in een sociaal en emotioneel isolement.
bron: Trouw