Mensen met een stoornis komen na herstel moeilijk mee

stoornis

Bijna negen op de tien mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, zoals een psychose, kunnen in de jaren na herstel maatschappelijk niet goed meekomen. Dat blijkt uit onderzoek van Stynke Castelein. Zij is sinds kort hoogleraar herstelbe­vordering van ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniver­siteit Groningen.

Stoornis

Stynke Castelein noemt de uitkomst schokkend. “Dat het zo erg is, was nog niet of nauwelijks ­bekend.” De hoogleraar noemt dit ‘een groot maatschappelijk probleem’.  Voormalige patiënten ervaren problemen bij het verzorgen van het huishouden en de persoonlijke hygiëne. Maar ook in het leggen van sociale contacten en op het werk. De problemen belemmeren hen om maatschappelijk mee te komen. Daardoor belanden zij in een sociaal en emotioneel isolement, waar zij maar moeilijk weer uitkomen

Het helpt volgens haar niet dat flink is bezuinigd op voorzieningen om psychiatrisch patiënten te begeleiden bij terugkeer in de maatschappij. Vooral voor de begeleiding van deze groep op de werkvloer is amper budget, terwijl die volgens haar juist belangrijk is.

Cijfers

Naar schatting telde Nederland in 2013 zo’n 281.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen. De grote meerderheid van hen, zes op de tien, heeft een psychotische stoornis. Eén op de tien heeft in hoofdzaak een verslavingsprobleem en drie op de tien hebben meerdere problemen als een ernstige depressie, angststoornis, persoonlijkheidsstoornis, autisme, soms in combinatie met een verstandelijke beperking.Veel mensen met ernstige psychiatrische problemen die niet zomaar overgaan, raken in een sociaal en emotioneel isolement.

bron: Trouw

Meer over: Depressie, Nieuws, onderzoek, Psychose
Bijgewerkt: 8 januari 2018