mindfulness

Mindfulness, een term die steeds vaker opduikt. In de gezondheidszorg, op scholen en in het bedrijfsleven. Mindfulness is in. Een methode die stress tegengaat, dé kwaal van deze tijd. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Maar wat is Mindfulness en wat heb je eraan? Dokter Bosman legt het graag voor je uit.

Mindfulness betekent simpelweg: met je aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder dat je daar een oordeel over hebt. Je kent het wel; je leest een boek, maar terwijl je leest ben je met je gedachten ergens anders en heb je na vier pagina’s geen idee wat je gelezen hebt. Of; je presenteert een plan op je werk en dwaalt tijdens het presenteren met je aandacht af naar het verleden ‘Had ik me maar beter voorbereid’, naar het heden ‘Wat zal mijn baas ervan vinden?’, of een negatief oordeel als ‘Ik kan het niet’.

Anders omgaan met gedachten

Mindfulness leert je om dit soort gedachten niet als waarheid te zien maar enkel als gedachten. Zo leer je jouw gedachten te accepteren zoals ze zijn en weet je dat ze ook weer verdwijnen. Als je weet hoe je jouw aandacht kunt sturen, kun je afstand nemen van de spinsels in je hoofd. Zo kun je je makkelijker concentreren en ontspannen en wordt je geest rustiger.

Mindfulness is niet zweverig

Mindfulness leert je anders omgaan met je gedachten, anders dan bij een gedragstherapie waarbij je je gedachten of gedrag verandert. Om resultaat te behalen moet je trainen. Dat betekent niet dat je uren op een kussen moet zitten. Dat kan gewoon in spijkerbroek zittend op een stoel of tijdens het drinken van een kop thee. Bij Mindfulness draait het erom dat je nuchter en bewuster wordt. Je weet wat je doet, wat je voelt, wat je ruikt en wat je zegt. Je ziet de wereld om je heen helderder en bewuster.

Voor wie?

Mindfulness helpt bij angst-, stress- en burn-outklachten op het werk. Het is effectief bij mensen met persoonlijkheids-, angst-, of eetstoornissen en depressies. Mindfulness geeft ook verlichting bij mensen met lichamelijke klachten en wordt als behandelmethode gebruikt bij ADHD. Maar ook bij mensen zonder klachten verbetert Mindfulness de kwaliteit van het leven.

Test hoe Mindful jij bent

Ben je benieuwd hoe Mindful jij in het leven staat? Doe de Dokter Bosman zelftest en je hebt binnen enkele minuten het antwoord. Klik op onderstaande button om de ‘Hoe Mindful ben jij ‘ -zelftest in te vullen.

Ervaar het zelf

Is een Mindfulness training wat voor jou? Kom erachter met een gratis proefsessie. Dokter Bosman geeft Mindfulness voor volwassenen, ouders en kinderen.

Meer over: Nieuws
Bijgewerkt: 30 maart 2016