Negatief denken ombuigen naar positief denken

Overheerst negativiteit je gedachten? Wanneer je worstelt met negatieve gedachten over situaties, mensen of jezelf, kan het moeilijk zijn om dit los te laten en hier overheen te komen. Hoe zet je negatief denken om naar positief denken?

Het effect van negatieve gedachten

Negatieve gedachten zorgen ervoor dat je je somber voelt over jezelf, de wereld of je toekomst. Ook heeft het een negatief effect op je eigenwaarde en geeft het een gevoel dat je geen succes hebt in de wereld. Negatief denken is verbonden aan angst, depressie en obsessieve-compulsieve stoornis. Maar waar niet iedereen last krijgt van een depressie of angststoornis, worstelen bijna alle mensen weleens met negatieve gedachten. Dit komt door de manier waarop onze hersenen opgebouwd zijn.

Vanuit de prehistorie hebben onze hersenen zich ontwikkeld om op te letten op bedreigingen. Zelfs nu deze bedreigingen minimaal zijn, zijn die delen van ons brein nog steeds actief. De bedreigingen waarmee wij tegenwoordig te maken krijgen zijn meer cognitief, bijvoorbeeld over financiën of dat wij succesvol zijn in ons werk of op school.

Wanneer negatief denken een gewoonte wordt

We maken ons zorgen en worden er steeds beter in gedurende de tijd, hierdoor kan negatief denken een gewoonte worden. We denken bijvoorbeeld aan alle negatieve scenario’s die mogelijk kunnen voorkomen en aan alle manieren hoe wij hierop kunnen reageren zodat we rustig worden. Het grootste deel van de tijd maken wij ons zorgen om dingen die niet gebeuren. Wat er wel gebeurt is meestal iets waar we ons nooit zorgen over hebben gemaakt.

Negatieve gedachten omzetten naar positieve gedachten

In plaats van je manier van denken te veranderen is het belangrijk om anders te kijken naar je gedachten. Per dag hebben wij ongeveer 50.000 gedachten, ideeën of denkbeelden die ons bewustzijn binnendringen. Hierbij nemen de negatieve ons bewustzijn over of blijven hangen. Dit kan je voorkomen door op je gedachten te letten in plaats van ermee bezig te zijn. Mindfulness kan hierbij helpen, het leven in het hier en nu, het kan je handvatten bieden om problemen te behandelen en dingen te accepteren in plaats van altijd in oplos-modus te staan. Het beoefenen van mindfulness kan je wegnemen van de denkervaring. Wanneer je afgeleid wordt door negatieve gedachten kan je letten op iets om je met het heden te verbinden, zoals je ademhaling of voetstappen.

In het begin kan dit moeilijk zijn en kan je hersencircuit zich verzetten tegen het oefenen en de verandering van gewoonten maar na een tijdje wordt dit een automatisme. Op deze manier kunnen we proberen nieuwe gewoonten te vormen rond onze gedachten. 

De kracht van positief denken

Je gedachten beïnvloeden waarop je naar jezelf en je leven kijkt. Positief denken bevordert zelfacceptatie en zelfredzaamheid. Ook het prijzen van anderen kan het leven beter maken, het creëert vreugde en maakt dat we ons beter voelen en beter functioneren. Positief denken kan invloed hebben op een bewuste keuze hoe je je wilt gedragen, dit geeft een beter gevoel.

Contact

Heb jij last van negatieve gedachten en gevoelens? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: Health.clevelandclinic.org / GGZ nieuws

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 30 oktober 2019