Is er een verband tussen zwart-wit denken en taalgebruik en psychische klachten, zoals depressie, angst, en zelfs zelfmoordgedachten? Onderzoekers van de Engelse Reading Universiteit onderzochten het.
Zwart-wit
Voor mensen die stellig denken en zwart-wit taalgebruik bezigen, zijn er geen nuances, geen grijze gebieden, geen middenweg en geen complexiteit. Voorbeelden van woorden die bij dat stellige taalgebruik horen zijn ‘helemaal’, ‘alles’, ‘altijd’, ‘nooit’ of ‘niets’. In de psychologie wordt zwart-wit denken als een ongezonde manier van denken gezien omdat het de controle van emoties verstoort, en mensen hindert in het behalen van hun doelen.
Ongenuanceerd taalgebruik
Engelse wetenschappers onderzochten of mensen met angsten, depressie of zelfmoordgedachten vaker zwart-wit gedachten hebben, met bijbehorend taalgebruik. Daarvoor analyseerden ze in een eerste studie het taalgebruik van meer dan 6.400 gebruikers van online fora. Ze ontdekten dat mensen die last hebben van symptomen van depressie en angst ongeveer 50% vaker stellige woorden gebruiken, zoals ‘altijd’, ‘niets’ en ‘helemaal’. Bij mensen met zelfmoordgedachten was dat zelfs 80% vaker.
Denk je zoals je praat?
Om erachter te komen of zwart-wit taalgebruik ook daadwerkelijk een teken is dat mensen zwart-wit dénken, zetten de onderzoekers een tweede onderzoek op. Daarin vergeleken ze het taalgebruik van mensen met psychische aandoeningen die gelinkt worden aan ongenuanceerd denken (zoals Borderline en eetstoornissen) met dat van mensen met psychische problemen die niet zwart-wit denken(bijvoorbeeld PTSS en schizofrenie). Daarbij werd de gedachte bevestigd dat mensen vaak net zo zwart-wit denken als ze praten. Er bleek geen verschil in de hoeveelheid psychische klachten.
Oorzaak van depressie?
In een derde studie onderzochten de wetenschappers een zelfhulpgroep voor mensen met zelfmoordgedachten en depressie; het ging specifiek om degenen die weer beter waren. Op weg naar hun herstel schreven ze positieve, bemoedigende posts over hun herstel. Bij deze groep kwamen woorden die een positieve emotie uitdrukken ongeveer 70% vaker voor. Ondanks dat gebruikten ze nog steeds bovengemiddeld veel zwart-wit termen. De wetenschappers concluderen dat de neiging om zelfs zwart-wit te denken als er geen symptomen van een depressie zijn, een teken is dat deze gedachten een rol spelen bij het ontstaan van een depressie.
De onderzoekers denken dat mensen met zwart-wit gedachten baat kunnen hebben bij mindfulness-trainingen, waarbij een flexibele kijk op dingen centraal staat.
bron: openforest.net