Overlap slapeloosheid en stemmingsstoornis

slapeloosheid

Bij een nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Genetics, zijn voor het eerst hersencellen gevonden die betrokken zijn bij de aanleg van slapeloosheid. Deze gevonden cellen bevinden zich in het deel van de hersenen die emoties, spanning en stress regelen en hebben een sterke overlap met angst- en stemmingsstoornissen. De oorzaak voor slapeloosheid werd tot voorheen gezocht in het deel van de hersenen die slaap regelen.

Genen gevonden voor slapeloosheid

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst de gebieden en cellen in de hersenen gevonden die betrokken zijn bij de genetische aanleg voor slapeloosheid. Hoogleraren Danielle Posthuma (VUmc/VU) en Eus van Someren (Nederlands Herseninstituut, VUmc/VU) zochten met een grote groep wetenschappers naar deze genen. Het onderzoek is uitgevoerd door het analyseren van de slaapgegevens en DNA van 1.3 miljoen mensen. De resultaten van dit onderzoek zijn van belang bij het ontrafelen van de mechanismen die dit tekort aan slaap veroorzaken.

Slapeloosheid is veelvoorkomend

Een van de meest voorkomende gezondheidsklachten is slapeloosheid. Eén op de tien mensen heeft last van een chronische slechte slaaprust en ondervindt hier overdag ernstige hinder van. 770 miljoen mensen lijden wereldwijd aan een chronische vorm van slapeloosheid. Er is echter nog te weinig erkenning van de gevolgen van dit tekort aan slaap. Tot nu toe is er nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld waar de genen in het brein tot verstoorde slaap leiden. Deze informatie is belangrijk ten behoeve van de ontwikkeling van betere behandelingen.

Genetische overlap met stemmingsstoornissen

Bij het vergeleken van de risicogenen voor slapeloosheid, was er verrassend weinig overlap met genen gerelateerd aan slaapkenmerken, bijvoorbeeld of iemand een ochtend- of avondmens is. Echter, er was wel een sterke overlap met angst- en stemmingstoornissen te zien. De aandacht voor de oorzaak hiervan moet dus verschoven worden van de circuits in de hersenen die slaap regelen, naar de circuits die stress, spanningen en emoties regelen. Het is belangrijk om slapeloosheid serieus te nemen, en hier verder onderzoek naar uit te voeren, mede door de gevonden overlap tussen psychologische maar ook metabole stoornissen.

Contact

Heb je last van slapeloosheid, angst of depressieve gedachten en gevoelens? Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: VUNatura

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws, slapeloosheid
Bijgewerkt: 27 februari 2019