De relatie tussen stress en nachtmerries

Mensen met ernstige psychische aandoeningen zoals PTSS en trauma hebben vaker last van nachtmerries. Echter, stress is ook een veel voorkomende oorzaak voor nachtmerries. Hoe werkt dit? NU.nl legt het uit.

Kwade droom, angstaanval of nachtmerrie?

Achterna gezeten worden of tanden die uiteenvallen in kruimels, enkele voorbeelden van nachtmerries. Nachtmerries, die grotendeels plaatsvinden tijdens de remslaap, gaan vaak gepaard met heftige negatieve emoties zoals verdriet, boosheid of angst. Het zijn meestal voorbijgaande verschijnselen, met als functie emoties verbonden met negatieve levenservaringen te verwerken. Het is dus iets anders een angstaanval of een kwade droom. Bij een nachtmerrie komt je lichaam in een staat van paraatheid waarbij je hartslag en ademhaling versnelt, en je als het ware verlamd bent.

Twee kanten

Nachtmerries kunnen samenhangen met stress. Dat werkt twee kanten op: stress kan nachtmerries veroorzaken maar een nachtmerrie kan ook meer stress veroorzaken. Er zijn verscheidene manieren om stress te verwerken. Het brein van sommige mensen is hier beter in, door de opvoeding, invloed van de omgeving maar ook door aanleg. Stress in de kindertijd beïnvloedt ook de mogelijkheid om met stress om te gaan in een later stadium, deze mensen kunnen stress hierdoor minder goed hanteren. Mensen die slechter met stress omgaan, krijgen dan ook gemakkelijker nachtmerries.

Verwerkingsmechanisme

Een nachtmerrie kan uitputtend werken, het verstoort je slaap, waardoor je overdag ook minder uitgerust bent. Ook kan het zo zijn dat mensen bang worden om te slapen en als gevolg de slaap uitstellen, dit kan leiden tot een chronisch hoog stressniveau. Slaap is belangrijk voor niet alleen de fysieke maar ook de psychische gezondheid. Gedurende je slaap reguleer je emoties en verwerk je gebeurtenissen. Indien dit verstoord wordt door een nachtmerrie, heeft je brein niet de mogelijkheid om andere gebeurtenissen te verwerken.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Een nachtmerrie kan enkel een stresssignaal zijn, en voorbijgaan zodra een stressvolle periode voorbij is. Indien dit het geval is, is het goed om te werken aan je stressniveau. Dit verkleint de kans op chronische stress én nachtmerries. Pas als de nachtmerries maandenlang aanhouden is het nodig hier hulp voor te zoeken. Het kan dan zijn dat hier een trauma of een psychische aandoening aan de grondslag ligt.

Contact

Heb jij last van stress of slaapproblemen? Belemmert het je dagelijkse functioneren? En wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: nu.nl

Meer over: Nieuws, onderzoek, slapeloosheid, stress
Bijgewerkt: 20 maart 2019