Postnatale depressie is seizoensgebonden

postnatale depressie

Vrouwen die bevallen in de winter of in de lente, lopen een kleiner risico om een postnatale depressie te ontwikkelen dan vrouwen die moeder worden in de herfst of in de zomer. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepresenteerd op Anesthesiology 2017, de jaarlijks conventie voor anesthesisten in het Amerikaanse Boston.

Klachten postnatale depressie

Als jonge moeder heb je vaak te weinig slaap, dus geen wonder dat je moe bent. En een baby is erg kwetsbaar, dus het is normaal dat je bezorgd bent. Maar bij een postnatale depressie zijn de klachten zo erg dat je je taken niet meer normaal kunt uitvoeren Klachten waar je bijvoorbeeld last van kunt hebben zijn:

  1. Je voelt je somber;
  2. Je hebt nergens zin in en komt nergens toe;
  3. Je hebt weinig plezier van je baby. Of je hebt zelfs heftige gevoelens van afkeer of haat voor je baby;
  4. Je hebt geen ‘moedergevoel’ of bent juist overbezorgd voor je baby;
  5. Je bent extreem moe en lusteloos;
  6. Je hebt huilbuien;
  7. Je bent prikkelbaar of zelfs agressief. Dat kan zich uiten in schelden of verwijten maken;
  8. Je kunt je moeilijk concentreren, bent in de war en vergeet veel;
  9. Je slaapt weinig en slecht, of juist heel erg veel.

Onderzoek postnatale depressie

Wetenschappers verbonden aan de American Society of Anesthesiologists hebben de medische gegevens van 20.169 vrouwen geanalyseerd die tussen juni 2015 en augustus 2017 moeder zijn geworden. In totaal kregen 817 vrouwen te maken met een postnatale depressie. De onderzoekers deden enkele opvallende vaststellingen. Vrouwen die een kind ter wereld brengen in de winter of in de lente, hadden minder last van de ziekte. “Dat kan te wijten zijn aan het feit dat kersverse moeders genieten van seizoensgebonden binnenactiviteiten met pasgeborenen”, zegt hoofdonderzoeker Jie Zhou, verbonden aan het Brigham & Women’s Hospital in Boston.

Daarnaast komt de ziekte ook minder voor bij vrouwen die tijdens de bevalling een ruggenprik kregen. De onderzoekers vermoeden dat de pijn tijdens de bevalling zonder ruggenprik een trauma kan veroorzaken, dat uitmondt in een postnatale depressie. Verder zien de onderzoekers dat de aandoening ook minder voorkomt bij vrouwen die bevallen na een volledige zwangerschapsperiode. Vrouwen die geen volledige drie trimesters zwanger waren, lopen dan weer meer risico om stress te ervaren met een postnatale depressie tot gevolg. En hoe hoger de body mass index, hoe frequenter de moeders last ondervinden van de ziekte.

De onderzoekers stelden deze fenomenen vast, maar onderzochten nog niet grondig waarom de verschillende factoren al dan niet een trigger kunnen zijn. In de toekomst zijn meer studies nodig om de link tussen de verschillende factoren en de ziekte bloot te leggen.

Contact

Twijfel je of je een dip of een postnatale depressie hebt, raadpleeg dan altijd eerst je huisarts. Hij zal je indien nodig verwijzen. Een postnatale depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Bel 088 226 76 26 of mail ons.

Bron:American Society of Anesthesiologists

Meer over: Depressie, onderzoek
Bijgewerkt: 6 november 2017