Psychiater over eigen regie cliënten

Is het altijd mogelijk cliënten zelf de regie geven, is dit altijd mogelijk en wenselijk? De regie bij de cliënt leggen lijkt niet de meest voor de hand liggende optie, toch is dat juist de norm. Frank van Es, psychiater in het Universitair Centrum voor Psychiatrie (UCP) van het UMCG, legt uit hoe dit zit.

Eigen regie over je brein

‘Er is een verschil tussen een aandoening aan je grote teen of een aandoening aan je brein, want je brein dat ben je zelf, dat is je identiteit.’ Om rekening te houden met de impact daarvan zal een psychiater de wensen van de patiënt intensief verkennen. Frank noemt dit ‘kenmerkend voor het vak’. ‘Als je een behandeling geeft die ingrijpt op het brein, is eigen regie van de cliënt noodzakelijk, want mensen nemen alleen medicijnen in of volgen psychotherapie als zij ervan overtuigd zijn dat dit noodzakelijk is voor hun welzijn.’

Eigen regie cliënt

Dat gesprek aangaan is vaak niet makkelijk. ‘Jij bent toch de dokter?’ hoort Frank regelmatig als hij behandelopties voorlegt. Waarop hij wel eens reageert: ‘Dat klopt, maar jij bent de cliënt!’ ‘Niemand vindt het prettig om verantwoordelijk gesteld te worden voor een probleem waar je nog helemaal geen grip op hebt, maar tegelijkertijd wil niemand ongevraagd zijn leven lang bij de hand genomen worden’, legt Frank uit. Door te luisteren en vragen te stellen probeert hij verbinding te maken en te ontdekken waarvoor de patiënt bij hem is gekomen. Dit wordt hulpvraagverheldering genoemd. Als duidelijk is welke hulp de patiënt nodig heeft, gaat hij verder in gesprek over de aanpak en hij blijft dit doen gedurende de behandeling.

Eigen regie bij Dokter Bosman

Ook in de ambulante ggz wordt er gewerkt met eigen regie. Bij Dokter Bosman heeft de cliënt eigen regie. Wij zetten in onze zorg in op optimale inzet van eigen kracht en hulpbronnen van cliënt met de inzet van herstel- en participatie gedrag. Bij Dokter Bosman zien wij de behandeling als een middel om cliënten te helpen hun persoonlijke doelen te bereiken.

Bij aanmelding en tijdens de behandeling worden zij uitgenodigd om hun gezondheid te meten. Met de uitkomst stellen we samen persoonlijke behandeldoelen vast. Wij bespreken met de cliënt wat een concrete verbetering is. Wanneer de behandeling geslaagd is en kan stoppen. Door tijdens de behandeling te blijven meten weet je of de behandeling werkt. 

Bron: het volledige artikel is te lezen op umcg.nl

Meer over: Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 3 juni 2022