Voedingssupplementen helpen depressie niet voorkomen

Voeding en depressie

Het dagelijks innemen van vitaminepillen helpt niet bij het voorkomen van depressie. Ook hebben therapeutische sessies met een focus op gezond voedingsgedrag geen effect op het voorkomen, maar wel op het verminderen van depressie. Dit blijkt uit het onderzoek van het zogenaamde MooDFOOD-project aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit project onderzocht de relatie tussen voeding en depressie. De conclusies hieruit zijn recent gepubliceerd in JAMA.

Het project

Het MooDFOOD project is het grootste klinische onderzoek naar het effect van voeding op het voorkomen van depressie. Het onderzoek is uitgevoerd over een periode van vijf jaar. Hieraan namen meer dan 1000 mensen met een verhoogd risico op depressie deel. Deze mensen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en uit Nederland.

Depressie in Europa

Depressie treft meer dan 40 miljoen Europeanen. Hierbij zullen één op de vijf vrouwen en één op de tien mannen ooit een depressie krijgen. Het aantal depressies neemt toe. Als gevolg zoeken mensen naar manieren om het risico op depressie te verminderen door een verandering van levensstijl. Echter, deze mensen worden vaak overspoeld met tegenstrijdige informatie. Hierom is het MooDFOOD-onderzoek opgericht om evidence-based voedingsstrategieën te ontwikkelen om depressie te voorkomen.

Relatie gezond voedingsgedrag en depressie

Uit het onderzoek blijkt dat het slikken van supplementen niet effectief is bij het voorkomen van depressie. Ook hebben therapeutische sessies met een focus op gezond voedingsgedrag geen effect op het voorkomen van depressie. Echter, deelnemers aan therapeutische sessies hebben wel een kleinere kans om een depressie te ontwikkelen. Ook kan een gezond voedingspatroon helpen bij het ondersteunen van de psychische gezondheid.

Voedingssupplementen laten tot vooralsnog geen positieve effecten zien op het voorkomen of verminderen van depressie of depressieve symptomen. Wel blijkt dat een gezond eetpatroon het risico op een depressie kan verminderen. Bij mensen met obesitas leidt gewichtsverlies tot een vermindering van de depressieve symptomen.

En nu?

De resultaten van dit onderzoek zijn van belang voor mensen met een hoger risico op depressie maar ook voor Europeanen in het algemeen. De conclusies van het onderzoek over het voorkomen van depressie door middel van voeding zijn te vinden op de MooDFOOD website.

Contact

Wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: vu.nl

Meer over: Depressie, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 20 maart 2019