Roken vergroot de kans op psychiatrische aandoening

Het is stoptober, de maand waar veel mensen van het roken proberen af te komen. Uit onderzoek van Jentien Vermeulen deze maand gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry lijkt het roken de kans op het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen te verhogen. Daarnaast ontkracht zij de wijdverbreide theorie dat roken voor psychiatrische patiënten een vorm van zelfmedicatie zou zijn.

Roken als trigger voor psychiatrische problemen

Arts-onderzoeker Vermeulen deed onderzoek naar de kwaliteit van zorg voor patiënten in de psychiatrie. Tijdens haar onderzoek zag zij hoe veel en vaak er gerookt werd door patiënten; tot wel 75 procent rookt. Vermeulen toonde aan dat de kans op het krijgen van een manische depressieve aandoening anderhalf tot twee keer zo groot is onder rokers.

Nicotine verstoord chemische balans 

Dat zou kunnen komen doordat nicotine de chemische balans in de hersenen verstoort en tabak ontstekingsreacties veroorzaakt in het lichaam. “Wanneer je dan al enige gevoeligheid hebt, kan roken dat extra zetje zijn.” Voor dit onderzoek maakte Vermeulen gebruik van genetische informatie van ruim een miljoen mensen uit een publiek toegankelijke databank.

Roken als zelfmedicatie

Vermeulen deed ook onderzoek naar roken als ‘zelfmedicatie’. Dit is het idee dat rokende psychiatrische patiënten er baat bij hebben te blijven roken, omdat bepaalde symptomen erdoor zouden afnemen en roken sneller denken zou bevorderen. Volgens Vermeulen is hiervoor geen bewijs. Deze laatste resultaten stonden onlangs in the Lancet Psychiatry.

Onderzoek

In een grote groep patiënten bekeek zij of er verschillen waren tussen rokers en niet-rokers. Rokers hadden vaker problemen met het geheugen dan niet-rokers en hadden vaker last van psychotische en depressieve symptomen. Patiënten die begónnen met roken vertoonden vaker een toename van wanen of hallucinaties. Stoppen met roken hing samen met een grotere snelheid van denken bij patiënten met een psychose.

Conclusie

Stoppen met roken kan, los van lichamelijke gezondheidswinst, dus ook psychische winst opleveren.

Bron: amc.nl

Meer over: Gezondheid, Ggz
Bijgewerkt: 7 oktober 2019