Slapen in het donker helpt tegen depressie

Japanse onderzoekers ontdekten dat slapen in het donker niet alleen gunstig is voor een goede nachtrust, maar ook een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid. Slapen in een totaal duistere kamer zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van een depressie.

Onderzoek blootstelling licht

Het onderzoek toont een sterk verband aan tussen blootstelling aan licht tijdens het slapen en symptomen van depressie bij oudere volwassenen. Het bleek dat hoe sterker er zichtbaar licht in de slaapkamer is, hoe groter de kans op een depressie wordt. Maar heel sterk hoeft dat licht niet eens te zijn, want mensen die een nacht lang aan meer dan 15 watt werden blootgesteld, ontwikkelden al sneller symptomen van een depressie.

Nachtlicht en depressie

Naar het precieze verband tussen nachtlicht en depressie moet nog verder onderzoek worden gedaan, maar gedacht wordt dat tijdens slapen in het donker het lichaam meer van het slaaphormoon melatonine aanmaakt en dat dit dus ook positief effect heeft op de geestelijke gezondheid.

Contact

Heb je last van depressieve gevoelens of vermoeden van een depressie? Neem dan vrijblijvend contact op met Dokter Bosman. Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: American Journal of Epidemiology

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 7 januari 2020