Terugval depressie voorspellen met pupiltest

terugval depressie

De oude wijsheid ‘ogen zijn de vensters van de ziel’ blijkt echt waar te zijn. Uit de pupillen van je ogen is namelijk af te lezen of je behandeld moet worden voor depressie. Als het aan neurowetenschapper Marie-José van Tol van het UMCG ligt, gaat elke huisarts in de toekomst een pupiltest gebruiken om depressies bij patiënten voorspellen.

Terugval depressie

Marie-José van Tol ontving haar MSc in de Psychologie van Universiteit van Utrecht (2004) en haar PhD van de Universiteit van Leiden (2011, cum laude). Gedurende haar PhD bestudeerde zij de gewone en unieke neurocognitieve onderbouwing van depressie en angststoornissen.

De strekking van Marie-José’s onderzoekslijn is gericht op depressie. Vooral op de factoren die een langdurig verloop van deze aandoening bevorderen. Momenteel worden de effecten van preventieve cognitieve therapie op terugkerende depressie bestudeerd.  Om de neurocognitieve mechanismen die ten grondslag liggen aan terugval depressie en terugval preventie in depressie te begrijpen. 

Pupiltest

Van Tol gebruikt in haar pupiltest onder meer een eyetracker, die kan zien hoe de pupil reageert op bepaalde beelden of teksten. Die pupilreactie kan wijzen op een sterke of zwakke controle van emoties en daarmee op vatbaarheid voor depressie.

Eerder depressief

De pupiltest is vooral nuttig bij patiënten die al eens eerder depressief zijn geweest. De helft van deze patiënten loopt namelijk het risico om terug te vallen in een nieuwe depressie. Het snel signaleren van een nieuwe depressie is belangrijk. Van Tol: “Er is nu niet zo veel aandacht voor terugvallen. Als we weten aan wie we zorg moeten geven dan kan dat veel gerichter en kunnen deze patiënten op tijd behandeld worden.

Zoek hulp

Met een depressie of een terugval kun je terecht bij een psycholoog of psychiater. Ben jij somber en wil je met iemand praten? Neem contact op met Dokter Bosman. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden voor een snelle start van een diagnose en behandeling met een persoonlijke aanpak.

bron: UMCG

Meer over: Depressie, onderzoek
Bijgewerkt: 22 januari 2018