depressieve klachten

Heb je last van depressieve klachten of een depressie? Iedereen zit weleens in een dip. Na een tegenslag of vervelende gebeurtenis voel je je somber en ongelukkig. Als de klachten licht van aard zijn, is het verstandig om alert te zijn. Vaak gaan de depressieve gevoelens vanzelf over.

Met onderstaande tips kun je elk geval aan de slag.

Tips depressieve klachten

  1. Blijf actief. Spreek een paar keer per week met iemand af. Samen een kop thee drinken is al een mooie stap;
  2. Kom in beweging. Probeer iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen of te sporten;
  3. Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten;
  4. Vermijd drugs en alcohol, dit kan de klachten verergeren;
  5. Breng structuur aan in de dag. Dat geeft houvast. Sta op tijd op, eet driemaal per dag en ga op tijd weer naar bed.
  6. Onderhoud contact met vrienden en familie. Misschien heb je niet zo veel behoefte aan contact, maar verbreek het niet. Je naasten zijn belangrijk, als steun en voor je herstel. Onderzoek samen hoe je het beste kunt omgaan met je depressie.
  7. Zoek steun bij lotgenoten. Verhalen van andere mensen met een depressie kunnen waardevol en troostend zijn. Herkenbare verhalen van andere mensen kunnen voor opluchting zorgen. Via de depressievereniging kun je in contact komen met lotgenoten.

Depressieve klachten, wees open

Wees open over je klachten. Vertel over je gevoelens. Praat met mensen die belangrijk voor je zijn. Je staat er dan niet zo alleen voor. Je kunt natuurlijk ook professionele hulp zoeken om over je gevoelens te praten. Alleen een huisarts, psycholoog en/of psychiater kan een diagnose stellen.Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je depressieve klachten. Wil je meer weten bel ons 088 226 76 26 of mail ons.

Meer over: Depressie
Bijgewerkt: 6 november 2017