Ultrageluid als behandeling voor dwangstoornis en depressie

depressie behandeling

De behandeling van depressie en andere hersenaandoeningen kunnen mogelijk in de toekomst plaatsvinden met ultrageluid. Door ultrageluid op een specifieke plek in de hersenen te richten, kunnen deze gemanipuleerd worden. Dit gebeurt op dezelfde manier dat extreme behandelingen voor chronische depressies nu werken, zo meldt Volkskrant.

Geluid beïnvloedt emoties

Onderzoekers zijn erin geslaagd de hersenactiviteit bij proeven met apen te veranderen door middel van ultrageluid. Er moet nog onderzocht worden of deze methode veilig ingezet kan worden bij mensen. Het onderzoek is gepubliceerd in eLife en Neuron.

Ultrageluid als therapie

Ultrageluid zijn geluidspulsen van 30 milliseconden die gedurende 40 seconden naar de hersenen verstuurd worden. Uit het onderzoek blijkt dat ultrageluid dieper in de hersenen kan doordringen dan behandeling door middel van bestaande simulatiemethoden bij depressie en dwangstoornissen. De geluidspulsen beïnvloeden een emotiegebied in de hersenen. De verbinding van dit gebied met andere delen van de hersenen wordt hierdoor verzwakt. Het kan zijn dat dit zorgt voor minder depressieve klachten bij mensen.

Dwangstoornissen en depressie

Er moet nog onderzocht worden of deze techniek veilig gebruikt kan worden bij mensen. De testen op apen werden als veilig en nauwkeurig bevonden. Deze bieden een juiste basis om de techniek te gaan ontwikkelen voor mensen. Ultrageluid wordt vooral onderzocht als een aanvulling op bestaande behandeling. Bijvoorbeeld, mochten cliënten een behandeling ondergaan, kunnen ze hier voorafgaand een ultrageluid behandeling ontvangen. Dit zou de hersenen ontvankelijker voor therapie kunnen maken.

Ook moet nog onderzocht worden hoe lang deze resultaten van een behandeling effectief zijn en wat de bijwerkingen zijn. De onderzoekers moeten zeker weten dat de behandeling geen andere delen van de hersenen aantasten, bijvoorbeeld het geheugen. Er is dus nog veel werk te verzetten voordat ultrageluid als behandeling geïmplementeerd kan worden.

Wat kun je doen?

En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: Nationalezorggids.nl/ Volkskrant

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 13 maart 2019