Onderzoek: Verband gevonden tussen autisme en blootstelling aan lood in baarmoeder

Er is nieuw onderzoek dat van invloed kan zijn op het stellen van de diagnose autisme. Uit onderzoek van Nature Communications blijkt dat blootstelling aan metalen en stoffen als lood in de baarmoeder, van invloed kan zijn op het risico om als kind autisme te ontwikkelen. Of dat ligt aan de blootstelling van de stoffen of de manier waarop ze worden opgenomen, weten de wetenschappers nog niet zeker.

Autisme diagnose

Voor het onderzoek werden melktanden van 16 paar eeneiige en twee-eiige tweelingen onderzocht, van wie ten minste een van de twee op 18-jarige leeftijd een autismediagnose had gekregen. Ter vergelijking onderzochten de wetenschappers ook babytanden van 22 tweelingparen die geen autisme diagnose hadden. Omdat er ongeveer iedere week een nieuwe tandlaag wordt gevormd tijdens de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder en later in de kindertijd, kunnen wetenschappers zelfs op latere leeftijd nog precies zien aan welke chemicaliën de tanden ooit zijn blootgesteld.

Autisme en de invloed van lood

In de late zwangerschap en eerste maanden na de geboorte namen kinderen met autisme veel meer lood – een giftige stof – op. Daarentegen namen zij minder essentiële middelen als mangaan en zink op. Het aantal giftige metalen in de tanden van kinderen zou zelfs de ernst van het autisme kunnen aantonen, menen de onderzoekers. De wetenschappers weten niet of de verschillen in het aantal gevonden giftige metalen en voedingsstoffen in de tanden te maken heeft met hoeveel een foetus of kind eraan is blootgesteld of hoe ze de producten opnemen.

“Ons onderzoek is een belangrijke stap naar het begrijpen van risicofactoren omtrent autisme, zoals blootstelling aan verontreinigde stoffen en voedingstekorten”, laat  hoofdonderzoeker dr. Arora weten aan Reuters. “Het is nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen op basis van dit onderzoek.”

Heb ik autisme?

Met autisme bedoelen we de diagnoses: Autisme Spectrum Stoornis, klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS (waaronder subgroep McDD). Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Je wordt ermee geboren en het blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Autisme wordt niet veroorzaakt door de opvoeding. Heb je een vermoeden van autisme, neem dan contact op met het Autisme Kennis Centrum, onderdeel van Dokter Bosman. Bel 088 – 226 76 95.

(bron: Reuters)

Meer over: Autisme
Bijgewerkt: 12 juni 2017