Waarom het gezond is je af en toe te vervelen

vervelen gezond

Tegenwoordig zijn we allemaal druk, het rustig hebben of je vervelen is bijna een taboe geworden. Verveling wordt vaak dan ook als iets negatiefs gezien. Bijvoorbeeld een teken dat je leven niet zo leuk, gezellig of ingericht is als je zou willen. Echter, jezelf af en toe vervelen heeft veel voordelen voor je gezondheid.

Het maakt creatief

De beste ideeën krijg je volgens de mythe van de drie b’s in de bus, bad of bed. Klinkt dit herkenbaar? Dat komt omdat wanneer je je rust pakt je hersenen zich op iets anders kunnen focussen, waardoor ze meer ruimte krijgen voor creativiteit. Het is dus belangrijk om je brein af en toe even helemaal niets te laten doen.

Het maakt kalm en gelukkiger

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van je smartphone of social media kan leiden tot een toename van psychische klachten, zoals angstgevoelens, depressies en burn-outs, vooral bij jongeren. Het kan zijn dat dit komt omdat zij bang zijn iets te missen en om niet bij te blijven, dit kan leiden tot gevoelens van onrust en angst. Wanneer je je smartphone weglegt en je op jezelf richt, voel je je al snel kalm en krijg je tijd om op te laden. Je zult merken dat je je al snel energieker voelt.

Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

Als je een moment voor jezelf neemt om stil te staan, kan je erna weer met je volledige aandacht en focus doorgaan. Wanneer je aan het niksen bent, kun je goed reflecteren op jezelf en je leven. Deze zogeheten “stille reflectie” is een essentieel onderdeel van gezond en goed functioneren.

Het zorgt voor betere concentratie

Wanneer je weinig prikkels om je heen hebt, merk je snel dat je je beter kan concentreren. Uit eerder onderzoek is dan ook gebleken dat het goed is om je werkpauze in een prikkelarme omgeving door te brengen, zoals bijvoorbeeld in de natuur. Je concentratie werkt net als een spier, af en toe heeft het rust nodig. Wanneer het brein in rust is, wordt het default brain network geactiveerd. Hierbij schakelt het brein over naar zelfreflectie en dagdromen, dit zorgt ervoor dat het concentratievermogen zich kan herstellen.

Het geeft je meer zelfvertrouwen

Wanneer je af en toe een moment van ruimte voor jezelf neemt, zal je merken dat je er beter voor een ander kan zijn. Heb je moeite om voor jezelf op te komen en jezelf een moment van rust te gunnen, oefen er dan vaker mee. Door goed voor jezelf te zorgen en op te komen, groeit je zelfvertrouwen.

Contact

Heb je last van psychische problemen? Lees onze dossiers voor meer informatie. Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: gezondheidsnet.nl/ Volkskrant.nl

Meer over: Gezondheid, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 27 november 2019