Werkdruk is in en ontspanning is uit

werkdruk

Meer mensen ervaren tegenwoordig werkdruk, omdat er hogere eisen worden gesteld. Ook de mentale en emotionele belasting is toegenomen. Maar de een is meer stressbestendig dan de ander. Een glazenwasser of schoonmaker had tien jaar geleden minder aan zijn hoofd dan nu. Ook in het onderwijs moet bijvoorbeeld meer werk verzet worden.

Werkdruk maatschappelijk verschijnsel

Ambulancebroeders worden tegenwoordig steeds vaker geconfronteerd met agressie. En ook leerkrachten worden veel meer geconfronteerd met agressie en intimidatie. We leven in een samenleving waarbij werkdruk of het druk hebben ook een maatschappelijk verschijnsel is. De smartphone, die voor veel jongeren het eerste en het laatste is dat ze iedere dag zien. Er is onvoldoende ruimte om even geen prikkels te hebben. Dat zorgt er dus voor dat we met z’n allen in een soort maatschappij verwikkeld raken waarbij er een constante prestatiedruk is. En als die er niet is, dan leggen we die onszelf wel op.

Goede balans

Er is sprake van werkdruk als er geen goede balans is tussen de eisen die aan het werk worden gesteld en de mogelijkheden van werknemers om de taken goed uit te kunnen voeren. Dit kan te maken hebben met de hoeveelheid werk die je kunt verrichten, maar ook met de emotionele belasting van het werk.

Werkdruk serieus

Het is belangrijk om signalen van werkdruk heel serieus te nemen, omdat de druk kan leiden tot werkstress. Dat uit zich in bepaalde belastingsverschijnselen die – als je daar niets aan doet – zich lichamelijk, psychisch, emotioneel of in het gedrag kunnen uiten. Dat kan een burn-out, chronische vermoeidheid, spanningsproblemen, nervositeit of een depressie zijn

Executive coaching van Dokter Bosman

Dokterb Bosman biedt executive coaching om je te ondersteunen in jouw persoonlijke én professionele groei en ontwikkeling. Bijvoorbeeld om een goede balans te vinden wat de ode eisen aan het werk zijn en de mogelijkheden van de werknemers. Als jouw ervaren en betrokken coach bekijkt hij jouw vragen en doelen om je op de meest passende manier te helpen veranderen. Dat doet hij  vanuit een stevig, wetenschappelijk perspectief, evidence based, en ingebed in mijn ervaring als arts en ondernemer. Meer weten? Mail ons.

Bron: nu.nl

Meer over: Nieuws, werk
Bijgewerkt: 7 mei 2018