Het gebruik van een zelfhulpwerkboek helpt de kans op terugval bij depressie te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek door gezondheidswetenschapper Sandra Dijkstra-Kersten bij het Amsterdam UMC.
Kwaliteit van leven en maatschappelijke kosten
Jaarlijks heeft ruim een half miljoen volwassenen in de leeftijd van 18-64 jaar een depressie. Depressie heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van een persoon, maar brengt ook maatschappelijke kosten met zich mee. Dit stamt grotendeels vanuit het terugkerende karakter van depressie. Ruim een kwart van de mensen met depressie krijgt binnen twee jaar opnieuw een depressie.
Het is dan ook belangrijk om juist aandacht te besteden aan het voorkomen van een terugval. Antidepressiva worden hier vaak voor gebruikt. Echter, veel mensen met depressie willen deze antidepressiva niet onnodig lang nemen. Ook blijkt uit onderzoek dat psychologische behandelingen geschikt zijn om een terugval te voorkomen, zo ook bij dit onderzoek naar zelfhulpinterventie.
Het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna 250 mensen, die minimaal twee depressies hebben ervaren. Hierbij is gekeken of een vorm van zelfhulpinterventie, onder begeleiding van een praktijkondersteuner van de huisarts, een terugval bij depressie kan verminderen. De vorm van zelfhulpinterventie bestond uit een werkboek met verscheidene opdrachten. Deze opdrachten waren gericht op het identificeren van negatieve patronen en gedachten en het bedenken van positieve regels in het dagelijkse leven. Ten slotte, werd er een persoonlijk plan opgezet om terugval verder te voorkomen.
Zelfhulpinterventie vermindert terugval
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die deelnemen aan deze begeleide vorm van zelfhulpinterventie, minder vaak depressie ervaren dan de mensen die alleen de gebruikelijke zorg, zoals antidepressiva krijgen. De kans op een terugval bij depressie was dan ook met 14% afgenomen bij de deelnemers van deze zelfhulpinterventie. Ook werd er een afname van depressieve klachten en een toename in de kwaliteit van het leven waargenomen, gedurende één jaar. De zelfhulpinterventie werkt optimaal bij mensen met weinig eerdere depressies.
De toekomst
Het zelfhulpwerkboek kan dan ook dienen als een effectieve aanvulling op de gebruikelijke behandelingen ter preventie van terugval, specifiek bij mensen met weinig eerdere depressies. In de toekomst is het dus belangrijk om te kijken welke vorm van behandeling het best werkt voor welk persoon.
Wat kun je doen?
Als somberheid en een neerslachtig gevoel aanhoudt en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt.
En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website ‘In Actie tegen Depressie’. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bellen kan ook 088- 226 76 26.
Bron: vumc.nl