Elektroconvulsie-therapie bij depressie vaker mogelijk

Depressie therapie

Mensen met een chronische depressie komen vaker in aanmerking voor ECT, oftewel elektroconvulsie-therapie, dan deze therapie wordt voorgeschreven. Ongeveer 25% van de mensen met depressie die langer dan twee jaar aanhoudt, komt in aanmerking voor deze therapie. Echter, maar 1,2 procent ontvangt deze behandeling daadwerkelijk. Dit blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het Tijdschrift voor de Psychiatrie online.

Wat is elektroconvulsie-therapie?

Elektroconvulsie-therapie is een behandeling voor mensen met een ernstige of chronische depressie, waarbij de meest voorkomende therapie niet of nauwelijks bijdraagt aan het herstel. Tijdens ECT wordt er onder narcose kortdurend een epileptisch insult opgewekt. Dit insult heeft een effectieve, anti depressieve werking. Hoe dit precies in zijn gang gaat in de hersenen is nog niet exact bekend.

Het vertrouwen van de cliënt

Bij deze therapie is het vertrouwen van de cliënt van belang, aangezien de behandeling iets in het brein doet. Ondanks dat het niet bekend is hoe dit in zijn werk, ervaart Scheepens wel dat het werkt, en dat een groot deel van de cliënten een stuk opknapt van deze vorm van therapie.

In de richtlijnen voor behandeling bij depressie staat ECT dan ook als één van de behandelopties voor mensen met chronische, therapieresistente depressie. Desondanks krijgt slechts 1,2 procent van de cliënten met een langdurige depressie deze behandeling, terwijl deze therapie bij een kwart van de mensen overwogen kan worden. Aan de andere kant kan deze vorm van therapie bijwerkingen veroorzaken, waaronder geheugenverlies. Bij het optreden van geheugenverlies, herstelt dit in de meeste gevallen na het stoppen van de behandeling. De therapie wordt afgerond wanneer de depressie aanzienlijk verminderd is of wanneer iemand significant is opgeknapt.

Tijdig hulp zoeken

Een depressie kan sterk variëren in ernst, duur en aard van symptomen.
Als somberheid en een neerslachtig gevoel aanhoudt en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt. Op tijd hulp zoeken is van belang bij depressie. Hoe langer iemand depressief is, hoe slechter de kans op herstel.

Wat kun je doen?

En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: AMC

Meer over: Depressie, Nieuws
Bijgewerkt: 6 maart 2019