GRRRRRRR: heRfst en winteR
De R in de maand wordt traditioneel gezien als een donkere, koude periode met kortere dagen, meer regen en minder weerstand tegen griep of verkoudheid. Inmiddels weten we steeds beter dat het najaar ook een negatieve invloed kan hebben op onze stemming.
Geluksgevoel
De meteorologische veranderingen (onder andere minder zonlicht) hebben directe en indirecte gevolgen voor ons geluksgevoel. Je kunt dan denken aan vermoeidheidsklachten, een somber gevoel en minder zin om activiteiten te ondernemen. Ook voelen veel kinderen en volwassenen zich deze periode vaker chagrijnig of reageren zij sneller geïrriteerd. De toename van boze gevoelens en boos gedrag kan ook een signaal zijn van onderliggende stemmingsproblematiek. Voor ongeveer 1 op de 10 mensen betekent dit dat zij in de herfst- en wintermaanden te dealen hebben met een herfstdip, winterblues of klinische depressie.
Geen kommer en kwel
Bij Dokter Bosman betekent de R in de maand niet per se kommer en kwel. We richten ons vanuit de positieve psychologie (www.iph.nl) op het ombuigen van de negatieve, somber makende gedachten en op helpende R’en. Rust, regelmaat, reinheid en relaties zijn belangrijk. Daarnaast richten we ons op relativeren, realistische verwachtingen hebben, rust en reflectie. Doel is de komende maanden relaxed te kunnen beleven en ruzie met jezelf of anderen te voorkomen.
Handige tips
Om grip op je dip te houden zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen:
Tip 1.
Beweeg voldoende. Kom buiten. Ga rennen. Zorg voor een gezond gewicht en kom geen extra gewicht aan;
Tip 2.
Eet gezond en regelmatig. Vitamine b12 en foliumzuur kunnen ondersteunend zijn;
Tip 3.
Hanteer een gezond dag- en nachtritme. Zoek het licht of de zon op. Gebruik bijvoorbeeld een wake-up-light wekker;
Tip 4.
Biologische disbalans in het najaar is bewezen, dus het is geen aanstellerij. Praat er open en eerlijk over met anderen;
Tip 5.
Als je een probleem ervaart met je stemming en dit komt vaak terug of gaat niet vanzelf over, los het op. Doorbreek het patroon. Doe er wat aan. Kom uit de luie stoel en kom uit je comfort zone. In actie komen is stap 1 en maakt vaak al een wereld van verschil;
Tip 6.
Lees een zelfhulpboek. Bekijk vlogs. Vraag om hulp bij je naasten. Ik ben ervan overtuigd dat je veel kan leren van je eigen initiatieven en eigen acties. Ook hulp en ondersteuning uit de eigen omgeving is veelal vaak krachtiger dan het gesprek met de psycholoog;
Tip 7.
Als je enkele symptomen herkent, trek aan de professionele bel. Bespreek het met je behandelaar of meld je aan bij ons aanmeldteam.
Wat doen we dan bij Dokter Bosman?
We hebben zorg voor onze cliënten die reeds bij ons in behandeling zijn. Cliënten kunnen bijvoorbeeld vrijuit hun verhaal doen. We luisteren. En wij kijken samen hoe je grip op je dip kunt behouden. We hebben een inboundteam waar potentieel nieuwe cliënten met stemmingsproblemen zich kunnen aanmelden. Meld aan via de site of bel 088 226 76 26. Er kan dan een professionele screening uitgevoerd worden en daarna een verwijzing plaatsvinden naar een van onze behandellocaties.
Vincent Nijland is GZ-psycholoog en orthopedagoog, die bij voorkeur geen gewone zorg levert, maar maatwerk. Voor hem geen regels en strakke protocollen, maar kijken naar wat het doel van een cliënt is. Hij vindt lachen in de spreekkamer belangrijk en gebruikt graag directe ervaringen en ervaringsdeskundigheid. Per blog beschrijft hij een van zijn uitgangspunten, bijvoorbeeld: problemen zijn er om op te lossen.