kinderen burn-out

Het is een veelvoorkomend probleem onder volwassenen: een burn-out. Terwijl de kindertijd zorgeloos hoort te zijn met weinig verplichtingen, een beschermde omgeving en lekker spelen, ervaren sommige kinderen zoveel druk dat ze hier ook mee te maken krijgen. Maar hoe herken je een burn-out bij kinderen en wat kan je eraan doen?

Onverwachte combinatie

Het klinkt als een onverwachte combinatie, een kind en een burn-out. Maar volgens het Nederlands Jeugdinstituut heeft vier tot acht procent van de kinderen tussen de 0 en 12 jaar last van stemmings- en angststoornissen. Dit is tien procent bij jongeren van 13 jaar en ouder. Een burn-out begint vaak met vrij algemene vage klachten zoals slapeloosheid of je lusteloos voelen. Ook kunnen buikpijn of hoofdpijn bij de symptomen horen. Hoe kan je dan weten of je kind last heeft van een beginnende burn-out of last heeft van een fysiek probleem?

Symptomen van burn-out bij kinderen

Een burn-out bij kinderen heeft dezelfde symptomen als bij volwassenen. Als ouder zou je kunnen kijken of je kind last heeft van een burn-out als het niet naar school wilt, geen zin heeft in hobby’s of spelen of slecht presteert. Ook kan het kind veel piekeren, geen trek hebben in eten, een slecht zelfbeeld hebben en snel prikkelbaar of agressief zijn. Het kan zomaar zijn dat kinderen die normaal gesproken energiek en nieuwsgierig zijn ineens nergens zin in hebben, angstig zijn, of onverklaarbare woedeaanvallen krijgen. Dit gedrag bestraffen heeft dan ook geen zin. Het is van belang om na te gaan waar de stress vandaan komt en dit probleem goed aan te pakken.

Wat is de oorzaak?

We leven in een prestatiemaatschappij, dat geldt voor kinderen net zo goed. Scholen stellen veel hoge eisen, daarnaast moet het kind buiten school ook nog meedoen aan (sociale) activiteiten. Perfectionistische kinderen lopen extra risico op een burn-out, kinderen die zich snel verantwoordelijk voelen en moeilijk nee kunnen zeggen. Ook lopen kinderen die bang zijn om fouten te maken, veel piekeren en onzeker zijn in sociale situaties extra risico om opgebrand te raken. Externe factoren kunnen ook van invloed zijn zoals gepest worden, ouders die uit elkaar gaan of het overlijden van een dierbare.

De gevolgen van een burn-out

De gevolgen van een burn-out bij kinderen en jongeren zijn groot. Ze voelen zich vaak onzeker, angstig en lusteloos. Kleine taken kunnen al teveel worden om bij te benen. Kinderen met een burn-out kunnen vaak op onbegrip rekenen, vooral als de diagnose nog niet gesteld is. Bijvoorbeeld ouders die zeggen dat ze zich niet aan moeten stellen, een huisarts die de symptomen verkeerd uitlegt of leraren die zich niets bij de uitputting kunnen voorstellen. Zo kan een burn-out bij kinderen leiden tot grote sociale gevolgen of een eenzaam gevoel.

Contact

Heb je een vermoeden dat jouw kind kampt met een burn-out en wil je graag in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: RTL Nieuws

Meer over: Burn-out, Kinderen en Jeugd, Nieuws
Bijgewerkt: 4 september 2019