Jongeren met diabetes last van ernstigere psychische problemen

psychische problemen diabetes

Eén op de vijf adolescenten in Nederland ontwikkelt een psychische stoornis. Dit is vaak een stemmings- of angststoornis. Uit onderzoek van Tilburg Universiteit blijkt dat jongeren met diabetes een verhoogd risico hebben om zo’n stoornis te ontwikkelen en ernstige emotionele problemen te hebben.

Leven met diabetes

Diabetes kan het leven van adolescenten flink in de war gooien. Wereldwijd hebben meer dan een miljoen mensen onder de twintig diabetes, vaak is dit diabetes type 1. Eerder onderzoek naar de relatie tussen jongeren met diabetes en psychische stoornissen is verouderd, klein van opzet en in de afgelopen decennia is het praktischer geworden om met de ziekte te leven. Hierom is het van belang om deze relatie opnieuw te onderzoeken.

Het onderzoek

Aan 171 Nederlandse jongeren met diabetes, tussen de 12 en 18 jaar, werd gevraagd of zij last hebben gehad van angst- of stemmingsstoornissen sinds hun vijfde levensjaar. 28% antwoordde hierop bevestigend. Dat is meer dan het gemiddelde van één op de vijf jongeren. Ook blijkt dat stress bij mensen met diabetes in verband staat met ernstigere vormen van angst- en depressiesymptomen. De ernst van de klachten is zwaarder. Wanneer biologische factoren die invloed kunnen hebben op de geestelijke gezondheid meegenomen worden, houdt dit nog steeds stand. Er blijkt geen verband tussen de biologische factoren van de deelnemers en de staat van hun geestelijke gezondheid.

Kwetsbare groep

Iemand die al minder goed in zijn vel zit kan meer moeite hebben om met diabetes om te gaan of vice versa. Dit wordt echter niet altijd opgemerkt. Symptomen kunnen elkaar ook overlappen, als behandelaar kan je dan iets belangrijks missen. Behandelaren worden dan ook aangeraden om te vragen naar de achtergrond met psychische problemen. Deze achtergrond blijkt namelijk sterk voorspellend voor toekomstige psychische problemen.

De ernst van de klachten kan wellicht toegerekend worden tot het feit dat het een kwetsbare groep betreft, die hun vrijheid op wilt zoeken en vleugels wilt spreiden. Dit staat haaks op leven met diabetes, dit vereist strikte handelingen, discipline en regelmaat. Door de diabetes kunnen deze jongeren bovendien vermoeid raken, zich slecht concentreren of misselijk zijn.

Wat betekent dit?

Het lijkt beter te gaan met jongeren met diabetes dan eerder aangenomen of gedacht. Toch is het belangrijk hier verder onderzoek naar te doen. Onder andere door een gebrek aan controlegroep is het moeilijk te concluderen of er verder niets is of dat dit niet gevonden is. Het blijft een kwetsbare groep jongeren en iedere jongere die niet goed in zijn of haar vel zit is er één te veel. 

Contact

Heb jij last van psychische problemen ? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons. De eerste stap is altijd een bezoek naar de huisarts voor een verwijzing.

Bron: universonline

Meer over: Angst, Depressie, Nieuws, stress
Bijgewerkt: 16 oktober 2019