Ook scholieren hebben last van stress en drukte

stress

Scholieren hebben net zo goed stress als volwassenen. Ouders kunnen daar wat aan doen. Maar dan moeten ze wel het goede voorbeeld geven. Met de eindexamens over een aantal weken voor de deur zal de druk alleen maar oplopen. Scholieren ervaren tegenwoordig een hoge werkdruk. Veel scholieren vinden dat ze te hard moeten werken voor school, en te weinig tijd hebben voor ontspanning.

Meetbaarheid onderwijs

Of kinderen meer huiswerk krijgen, is lastig te meten. Wel is de cijferdruk toegenomen. Omdat in het onderwijs tegenwoordig alles meetbaar wordt gemaakt is het aantal toetsmomenten flink gegroeid. Leerlingen moeten door steeds meer hoepels springen: meer citotoetsen, meer proefwerken, en ze worden ook nog getest op zaken als leerachterstanden, dyslexie, dyscalculie, faalangst en hoogbegaafdheid.

Burn-out

Een burn-out ligt op de loer. Steeds meer tieners melden zich bij de huisarts of psycholoog met burn-outklachten als oververmoeidheid, te veel stress, slapeloosheid en paniekaanvallen. Al op de middelbare school voelen veel jongeren de druk om te presteren en hun cv op te bouwen. Een actief leven naast school en de constante aanwezigheid van sociale media maken het er niet bepaald relaxter op.

Wat kunnen tieners doen die het te druk hebben?

Het gaat uiteindelijk om de houding tegenover een overvloed aan mogelijkheden in een prestatiegerichte samenleving waarin het lastig is geworden tot rust te komen. En omdat de tieners volgens de deskundigen volwassenen nodig hebben om hen die vaardigheden te leren, zijn het eigenlijk ouders die het voorbeeld kunnen geven.

Contact

Denk je dat je een teveel druk hebt of stress. Heb je last van depressieve gevoelens? En wil je er graag over in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en voorzien je van advies.  Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan.

Meer over: Depressie, Nieuws, stress
Bijgewerkt: 18 april 2018