Een depressie beïnvloedt wat mensen eten. Zo hangt depressie samen met ongezonde eetgewoontes. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, uitgevoerd door diëtiste Deborah Gibson-Smith en psycholoog Nadine Paans.
Depressie en obesitas komt vaak voor
Obesitas en depressie komen allebei veel voor in Nederland. Depressie treft een op de vijf mensen in Nederland, terwijl een op de drie Nederlanders last heeft van overgewicht of obesitas. Overgewicht en depressie komen vaak samen voor. Echter, op welke manier en welke factoren dit beïnvloeden is nog grotendeels onduidelijk. Daarom ging in 2014 het onderzoek mooDFOOD van start, waarin voeding gerelateerd gedrag, obesitas bij depressie maar ook de rol van voeding bij depressie onderzocht werd.
Het onderzoek
Diëtiste Gibson-Smith focust zich in haar onderzoek op de relatie tussen obesitas en voeding met depressie. Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 300 mensen. Hieruit blijkt dat mensen die depressief zijn ongezonder eten dan mensen zonder depressie. Opvallend is dat mensen met een ernstige depressie vaak weinig groenten en volkoren granen eten.
Psycholoog Paans richt zich in haar onderzoek meer op de relatie tussen verschillende eetpatronen of -stijlen en depressie. Hieruit blijkt dat mensen die lijden aan een depressie meer last van emotioneel of extern eten hebben. Emotioneel eten is eten als het gevolg van negatieve emoties die ervaren worden. Terwijl extern eten plaatsvindt naar aanleiding van bepaalde signalen uit de omgeving. Bijvoorbeeld het ruiken van iets lekkers. Ook hangt depressie samen met het meer eten van hartige snacks, waarschijnlijk door het externe eten.
Wat kunnen we hiermee?
Het onderzoek suggereert dat er een bestaande relatie is tussen depressie en ongezond eten. In de toekomst is het belangrijk om deze relatie verder te onderzoeken. Het is dan ook mogelijk dat door bijvoorbeeld het verbeteren van eetpatronen een depressie vermindert kan worden. Het uitgevoerde onderzoek draagt bij aan op maat gemaakte behandelingen die depressie maar ook overgewicht kunnen verminderen.
Wat kun je doen?
Als somberheid en een neerslachtig gevoel aanhoudt en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt.
En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op de nieuwe website ‘In Actie tegen Depressie’. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bellen kan ook 088- 226 76 26.
Bron: vumc.nl