Verkleint opgroeien in groen de kans op psychische problemen?

Een steeds groter deel van de bevolking leeft in steden. Is er een link tussen hoge stedelijkheid, gebrek aan groen en een toename van psychische problemen? Mogelijk wel, dit stelt een onderzoek van de Deense Universiteit van Aarhus.

De invloed van groen

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PNAS, het Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt dat kinderen die in een groene omgeving opgroeien tot 55 procent minder kans hebben om psychische problemen te ontwikkelen in het latere leven. Hierbij is ook gecontroleerd of andere factoren zoals genen en sociaal-economische status hier ook invloed op hebben, dat is niet het geval.

Uit eerder onderzoek is bekend dat lucht- of geluidsvervuiling de kans op psychische problemen vergroten. Ook blijkt dat meer groen in de omgeving leidt tot een toename in fysieke activiteit en tot betere sociale cohesie en cognitieve ontwikkeling bij kinderen.

Vroege blootstelling aan groen belangrijk

Deze conclusie is getrokken op basis van Deense satellietgegevens tussen 1985 en 2013. Hierbij werden de groene omgevingen rondom huizen in kaart gebracht werden. Vervolgens werden deze gegevens vergeleken met gezondheidsgegevens in het latere leven van deze mensen. Hiermee werd aangetoond dat het risico op een psychische stoornis afneemt naarmate er een langere tijd in een groene omgeving wordt doorgebracht tussen de geboorte en de leeftijd van tien jaar. Hieruit blijkt dat blootstelling aan voldoende groen tijdens de kindertijd belangrijk is.

Wat kunnen we hiermee?

Het onderzoek draagt bij aan toenemend bewijs dat groen in de omgeving belangrijk is. Dit geldt vooral voor de psychische gezondheid van kinderen in hun latere leven. Een groene omgeving is dus belangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. Deze informatie is belangrijk bij de inrichting van steden, aangezien een steeds groter deel van de wereldbevolking hier leeft. Rekening hiermee houden in de stadsplanning kan leiden tot gezondere steden, maar ook een kleinere kans op psychische problemen voor de bevolking in de toekomst.

Contact

Heb je last van psychische problemen? Lees onze dossiers voor meer informatie. Wil je erover praten met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je van advies. Bel ons op 088 226 76 26 of mail ons.

Bron: PNAS

Meer over: Gezondheid, Nieuws, onderzoek
Bijgewerkt: 13 maart 2019