Emma Seppala onderzoeker van de Stanford Universiteit stelt dat medeleven op de werkvloer en een ontspannen houding van leidinggevenden leiden tot betere prestaties. Veel managers denken echter dat wat meer druk op werknemers betere prestaties en hogere productiviteit in de hand werken. ‘Wat ze werkelijk bereiken, is een verhoging van werkstress en vermindering van betrokkenheid bij hun personeel’, aldus Seppela in haar boek The Happiness Track. Haar advies: doe het rustig aan en kom wat vaker voor elkaar op.
NRC belicht in het artikel Waarom een strenge baas je minder productief maakt drie nadelen van presteren onder hoge druk.
1. Enorme gezondheidskosten
Werknemers die onder hoge druk presteren, hebben vaker gezondheidsklachten. Volgens een schatting van kennisinstituut TNO kost werkstress Nederland per jaar 1,8 miljard euro. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten en er worden jaarlijks 7,5 miljoen verzuimdagen opgenomen vanwege werkstress.
Stress levert allerlei gezondheidsklachten op. Amerikaans onderzoek laat zien: hoe stressvoller de baan, des te groter de kans dat iemand eerder overlijdt. Een grootschalig onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut onder meer dan drieduizend Europese werknemers, toont een rechtstreeks verband aan tussen slecht leiderschap en hartklachten. Hoe langer iemand zijn baas slecht vindt presteren, hoe groter de kans op een hartaanval. Een baas die stress veroorzaakt is dus letterlijk slecht voor je hart.
2. Werknemers haken af
De direct leidinggevende heeft de grootste impact op de betrokkenheid van werknemers, blijkt onder meer uit cijfers van Gallup, een wereldwijd opererend onderzoeksbureau. Voert die leidinggevende de werkdruk te hoog op, of creëert hij een angstcultuur, dan haken werknemers emotioneel af, zegt Seppala. Betrokkenheid wordt vaak geassocieerd met het gevoel gewaardeerd te worden, veiligheid en respect – niet echt de waarden die een strenge baas met zich meebrengt.
Het hoeft geen verrassing te zijn dat werknemers die zich niet betrokken voelen bij hun werk slechter presteren. Volgens Gallup zijn niet-betrokken werknemers bijna 40 procent vaker ziek en maken ze 60 procent meer fouten op het werk. Nederland scoort overigens slecht op de lijst van het onderzoeksbureau. Slechts 9 procent van de werknemers blijkt echt betrokken bij zijn werk.
3. Op zoek naar een andere baan
Werkstress en een verziekte bedrijfscultuur horen tot de belangrijkste redenen waarom mensen ontslag nemen. Volgens onderzoeker Seppala neemt het aantal vrijwillige ontslagen met de helft toe als er in een bedrijf veel werkstress wordt ervaren.
Neem contact op
Wil je liever in gesprek met een professional? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. Bel 088 226 76 26 of meld je hier aan.
Bron: NRC