slapen
Dit weekend gaat in de nacht van zaterdag op zondag de zomertijd in. De klok gaat een uur vooruit en dat betekent een uur minder slaap. Dokter Bosman geeft je tips om zelf te werken aan een goede nachtrust zodat je dagelijks fris en uitgerust aan de dag kunt beginnen.

Actief bewegen

Ga overdag sporten of maak een lange wandeling. Zorg ervoor dat je lichaam een geest voldoende vermoeid raken, zodat je ‘s avonds als een blok in slaap valt.

Verschil tussen dag en nacht

Melatonine (het slaaphormoon) wordt aangemaakt wanneer het donker wordt. Dim ‘s avonds de lichten en laat je smartphone of tablet minimaal twee uur voordat je gaat slapen met rust.

Melk en bananen

Wist je dat in melk en bananen stoffen zitten die het slaaphormoon melatonine versterken? Neem eens een half uur voor het slapen een banaan of een glas melk. Beiden mag ook. Je zult slapen als een roos.

Voldoende frisse lucht

Zorg voor voldoende frisse lucht. Zet voordat je gaat slapen een raam open. Frisse lucht en een gemiddelde temperatuur van 18 graden in je slaapkamer, zorgen ervoor dat je beter slaapt.

Ontspan je spieren

Probeer je spieren bewust te ontspannen. Dat bereidt jouw lichaam beter voor op de slaap.

Doe aan yoga

Door meditatie bereik je de optimale staat van rust. Door zacht te hummen en goed op je ademhaling te letten, slaap je beter

Lig niet te lang in bed

Het kan zijn dat je minder slaap nodig hebt. Slaap je ‘s ochtends langer uit, dan val je ‘s avonds vaak minder goed in slaap.

Meer vragen over slapen? Neem contact op

Heb je last van slaapproblemen en merk je dat dit invloed heeft op jouw dagelijks functioneren? Bel ons op 088 226 76 26 of meld je hier aan. We helpen je graag verder.

Meer over: Depressie, Gezondheid, Klachten, Nieuws, slapeloosheid, stress
Bijgewerkt: 23 maart 2017