Bijna 2 op de 3 Nederlanders wil beter slapen. Maar doen daar weinig aan. Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder kampte vorig jaar met slaapproblemen, volgens het CBS.
Dat vergroot de kans op allerlei aandoeningen, waaronder depressie en dementie. 63% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met hun slaapkwaliteit, maar neemt hiervoor geen maatregelen.
- 80% neemt beeldschermen mee naar bed
- 66% drinkt cafeïnehoudende dranken voordat ze gaan slapen
- 68% zegt alcohol te drinken in de avonduren.
Wat is goede en slechte slaap?
Goede en gezonde slaap bestaat uit voldoende uren slaap van goede kwaliteit.
- Nederlanders slapen over het algemeen voldoende lang. Toch slaapt 10% van jongeren (14+) en volwassenen korter dan de aanbevolen slaapduur;
- Slaapklachten, waaronder klachten van slapeloosheid en een slechte ervaren slaapkwaliteit, komen vaak voor – ook bij mensen die voldoende uren slapen. Vrouwen, pubers en jongvolwassenen, ouderen, lager opgeleide mensen en Nederlanders met een migratie-achtergrond hebben relatief meer last van slaapklachten.
Gevolgen van slechte slaap
Volwassenen die slecht slapen, hebben een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie. Er zijn aanwijzingen dat slechte slaap bij jongeren risico’s geven op obesitas, slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen.
Tips voor betere nachtrust
Een goede nachtrust begint al overdag. Dit zijn enkele tips:
- Sta rond dezelfde tijd op, ook in het weekend.
- Zorg overdag voor voldoende licht.
- Doe overdag geen dutjes of powernaps.
- Kies overdag een moment om oplossingen te bedenken voor problemen.
- Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
- Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
- Drink geen alcohol of koffie in de uren voor het slapen gaan.
- Gebruik het uur voor het slapen om te ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen of meditatie.
- Houd beeldschermen uit de slaapkamer.
- Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
Contact
Als je last hebt van slaapproblemen dat leidt tot somberheid en een neerslachtig gevoel en je niet meer weet hoe je er vanaf komt, kan het zijn dat je een depressie hebt.
En wat moet je doen als je denkt dat je een depressie hebt? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen is te lezen op In Actie tegen Depressie. Neem een depressie altijd serieus en zoek hulp. Ga in eerste instantie naar je huisarts, deze kan je doorverwijzen. Bellen kan ook 088 226 76 26 .